*
ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
*
Παραδοσιακές μέθοδοι καλλιέργειας
Η καλλιέργεια των ελαιόδεντρων γίνεται παραδοσιακά, χωρίς τη χρήση χημικών ψεκασμών ή λιπασμάτων σε συνδυασμό με σύγχρονα μηχανικά βοηθήματα.
Βιολογική λίπανση, χωρίς χημικές διεργασίες
Η καλλιέργεια των ελαιόδεντρων γίνεται παραδοσιακά, χωρίς τη χρήση χημικών ψεκασμών ή λιπασμάτων σε συνδυασμό με σύγχρονα μηχανικά βοηθήματα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε τη σωστή ανάπτυξη των απαραίτητων μικροοργανισμών, ωφέλιμων εντόμων, καθώς και των φυτών εδαφοκάλυψης. Για να διασφαλίσουμε την υγιή ανάπτυξη των περίπου 3000 δέντρων μας κάνουμε συνεχείς αναλύσεις στο έδαφος, πότιζουμε μόνο όταν είναι απαραίτητο, χωρίς να ξοδεύουμε άσκοπα φυσικούς πόρους, και κλαδεύουμε με ιδιαίτερη προσοχή χωρίς να πληγώνουμε το δέντρο. Η λίπανση γίνεται αποκλειστικά και μόνο με αποξηραμένη κοπριά κατσίκας από αγρότες των ορεινών χωριών γύρω από την περιοχή των Δελφών και της Άμφισσας, προκειμένου να διατηρήσουμε ένα ισορροπημένο οικοσύστημα.
Η παραγωγή του ελαιολάδου διεξάγεται καθημερινά, αμέσως μετά τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Η συγκομιδή ξεκινά αφού εντοπιστεί το ιδανικό στάδιο ωριμότητας του καρπού το οποίο χαρακτηρίζεται από υγιή εμφάνιση, ικανοποιητικό χρώμα και μέγεθος. Ο ελαιοκαρπός ,τότε, συλλέγεται με παραδοσιακό τρόπο χρησιμοποιώντας δίχτυα και στο χέρι με μακριά ραβδιά. Για την προσωρινή αποθήκευση χρησιμοποιούμε πλαστικά τελάρα που βοηθούν στον καλό αερισμό για να αποφεύγεται η ανάπτυξη μούχλας που προκαλεί υποβάθμιση στον καρπό και αύξηση της οξύτητας στο ελαιόλαδο. Μετά την συλλογή, οι ελιές μεταφέρονται άμεσα και χωρίς να καταπονηθούν στο ελαιοτριβείο.
Στο ελαιοτριβείο, οι ελιές ξεπλένονται πολύ καλά με νερό ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν καθαρότερο προϊόν. Η παραγωγή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου διεξάγεται με την μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης σε χαμηλές θερμοκρασίες, υπό ελεγχόμενες συνθήκες υγιεινής.Η μέθοδος αυτή εξασφαλίζει ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, με υπέροχη φρουτώδη γεύση και ισορροπημένο άρωμα, χωρίς να έχουμε αλλοιώσει κανένα από τα θρεπτικά και φαρμακευτικά συστατικά του.
Αμέσως μετά την παραγωγή, το ελαιόλαδο αποθηκεύεται σε ειδικές ανοείδωτες δεξαμενές απολύτους πληρότητας κάτω από κατάλληλες συνθήκες για την αποφευχθεί η οξείδωση εξαιτίας της επαφής με τον αέρα. Το τελικό στάδιο είναι η συσκευασία και η τυποποίησή του που γίνεται πάντα με γνώμονα την προστασία του περιεχομένου και την ολοκληρωμένη πληροφόρηση του πελάτη.
Σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, πάντα σε συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα, καθώς και σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, όπως η διαχείριση των αποβλήτων.