*
Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ
*
Ο παραδοσιακός ελαιώνας
Ο παραδοσιακός ελαιώνας της Αμφίσσης , είναι ο μεγαλύτερος συνεχόμενος ελαιώνας των Βαλκανίων σε έκταση, με ελαιόδεντρα των οποίων η ηλικία χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Ελαιώνας της Άμφισσας, ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων
Ο μεγάλης φήμης Ελαιώνας της Άμφισσας αποτελεί μέρος του Δελφικού τοπίου και αποτελεί πολιτιστικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Αυτό υποδηλώνει την σπουδαιότητα και την μοναδικότητά του και συνεπώς την ανάγκη προστατεύεται από ειδικές διατάξεις. Έχει χαρακτηριστεί ως «Παραδοσιακός» και αποτελεί τον μεγαλύτερο συνεχόμενο Ελαιώνα τον Βαλκανίων καθώς και τον αρχαιότερο Ελαιώνας της Ελλάδας με ηλικία που ανέρχεται στα 3.000 έτη.
Τα πρώτα στοιχεία για το μάζεμα των καρπών των αγριελιών του Ελαιώνα της Άμφισσας προέρχονται από την Νεολιθική Εποχή. Σύμφωνα με τις πηγές, οι πρώτες ελιές φυτέυτηκαν από τους Πελασγούς και από τότε έως σήμερα, η χρήση του χώρου δεν έχει αλλάξει, όσοι κατακτητές κι αν πέρασαν. Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη έκταση που φτάνει από την Άμφισσα ως την θάλασσα του Κορινθιακού, από την Ερατεινή έως την Κίρρα. Ο Ελαιώνας αποτελείται από 1.200.000 ελαιόδεντρα και το πέρασμα των χρόνων προδίδεται εάν παρατηρήσει κάποιος τους κορμούς αυτών των τεράστιων δέντρων, κάποια από τα οποία ξεπερνούν τα πέντε μέτρα σε ύψος. Αν βρεθείτε εδώ φθινόπωρο ή χειμώνα, θα παρακολουθήσετε και το παραδοσιακό μάζεμα του καρπού, ο οποίος κρατάει από την αρχαιότητα και γίνεται με χειρωνακτικό ραβδισμό. Το κλίμα της περιοχής, που χαρακτηρίζεται ως ξηροθερμικό, θεωρείται ιδανικό για την υγιή ανάπτυξη των δέντρων καθώς παρεμποδίζει την ανάπτυξη του κύριου εχθρού της ελιάς, του δάκου, κι έτσι η χρήση φυτοφαρμάκων δεν είναι αναγκαία.
Η ελιά που παράγεται στον Ελαιώνα της Άμφισσας είναι βρώσιμη. Αποτελείται από μεγάλο, στρογγυλο περίβλημα και πλούσια σάρκα. Η πράσινη ελιά “Άμφίσσης” ή “κονσερβολιά” είναι μια εξαιρετικής ποιότητας ελληνική επιτραπέζια ελιά η οποία απολαμβάνει καθεστώς ΠΟΠ είναι ίσως η πιο διαδεδομένη επιτραπέζια ελιά της οικογένειας κονσερβολιά. Μπορεί να γίνει από παστή έως γλυκό του κουταλιού! Η απόσταση μεταξύ των ελαιόδεντρων, η διαμόρφωση του εδάφους και η θαλασσινή αύρα που διαπερνά τα ελαιόδεντρα, προσδίδει στο ελαιόλαδο μια παγκόσμια μοναδικότητα. Το πότισμα των δέντρων γίνεται με πρόχειρα φράγματα, αυλάκια και λάκκους που κατακρατούν το νερό της βροχής, μαζί και το χώμα που παρασύρεται. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται η υδροδότηση του Ελαιώνα της Άμφισσας που εξαπλώνεται σε υψομετρική διαφορά 500 μέτρων, αλλά και η αύξηση της περιεκτικότητας του εδάφους σε φρέσκο χώμα.